Disputas: "Common Agency" og regulering av nettverk

Jan Gaute Sannarnes (foto: Kristian Tindeland Marthinsen)

Jan Gaute Sannarnes disputerer for dr.oecon-graden ved NHH fredag 13. juni med avhandlingen Essays on Common Agency and on Regulation of a Natural Network Monopoly.

11.06.2008 - Red.


Avhandlingen består av fem essays og er delt i to deler.

Ikke-nøytralt skattesystem

I den første delen analyseres koordineringsproblemet når flere prinsipaler inngår kontrakter med samme agent. Først anvendes teorien på en situasjon hvor en entreprenør forholder seg til to prinsipaler, nemlig myndighetene og en finansiell investor. Hovedbidraget her er at et ellers nøytralt skattesystem ikke lenger vil være nøytralt, men føre til at entreprenøren velger for høy risikoavlastning samtidig som insentivene til innsats for entreprenøren blir for svake når denne innsatsen ikke kan observeres.

Dernest anvendes teorien på en sammenslutning av gassprodusenter som skal foreta investeringsbeslutninger angående utvidelse av et nettverk. Her diskuteres hvordan en kan designe mekanismer som får eierne til å avsløre sin reelle betalingsvillighet for kapasitetsutvidelser og dermed gi insentiver til samfunnsøkonomisk optimale investeringer.

Myndighetenes politiske virkemidler

I den andre delen diskuteres nasjonale myndigheters rolle i å utforme reguleringsregimer for gassnettverk som er i henhold til bestemmelser i EU direktiver. Nasjonale myndigheter vil maksimere velferden for sine interesser, mens EU vil være opptatt av velferden til alle medlemslandene.

Først vises hvordan tariffene for tilgang til nettet kan utformes for å maksimere de nasjonale interessene både når tariffene kan differensieres og når det stilles krav om ikke-diskriminerende tariffer.

Videre diskuteres hvordan utformingen av eierstrukturen i nettverket kan virke som et substitutt til differensierte tariffer når EU stiller krav om ikke-diskriminerende tariffer.

Til sist argumenteres det for at også investeringspolitikken kan benyttes til å omgå tariffreguleringer når eierne av nettet har førsteprioritet til bruk av nettet og det eksisterer et annenhåndsmarked for transportrettigheter.

Jan Gaute Sannarnes har sin økonomiutdannelse fra Norges Handelshøyskole. Han er for tiden ansatt ved Konkurransetilsynet i Bergen.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive