På tide med språkstrategi for NHH?

Marita Kristiansen

I 2007 ble subprime kåret til årets finansord. Det burde være den naturligste ting at NHH er på banen og diskuterer både innholdet i slike begreper - og hva den beste måten ville være å uttrykke disse på norsk, skriver Marita Kristiansen (førsteamanuensis ved Institutt for fagspråk og interkulturell kommunikasjon) i en kronikk i Paraplyen tirsdag.

01.07.2008 - Marita Kristiansen


På fredag ble stortingsmeldingen om språk, Mål og meining. Ein heilskapleg norsk språkpolitikk, lagt fram. Innholdet i denne meldingen berører NHH på flere punkt. Regjeringen vil blant annet fremme forslag om å lovfeste at universiteter og høyskoler har ansvar for vedlikehold og videreutvikling av norsk språk.

Meldingen diskuterer språkbruk innen høyere utdanning og forskning. En frykter såkalte domenetap - det vil si at norsk innen enkelte fagområder vil tape fullstendig terreng og at engelsk vil ta over som eneste språk. Undervisning, pensumlitteratur og forskningsformidling er alle berørt av den økte internasjonaliseringen i Norge, og dermed et sterkere press fra engelsk.

Alle disse forholdene er noe som angår NHH. Utvikling av et fagspråk er i bunn og grunn en innholdsdiskusjon, altså en diskusjon av viktige kunnskapselement i et fagområde, eller domene, for å bruke stortingsmeldingens ord. Dersom NHH ønsker å være ledende innen de økonomisk-administrative fagene, må vi derfor også være ledende når det gjelder fagspråket. Når ny kunnskap utvikles eller vokser fram, bør NHH være på banen og mene noe om hva som er den beste måten å uttrykke dette på, samtidig som den nye kunnskapen defineres gjennom faglige diskusjoner.

I 2007 ble fenomenet, eller begrepet, subprime kåret til årets finansord. Det burde være den naturligste ting at NHH i en slik diskusjon er på banen og diskuterer både innholdet i slike begreper - og hva den beste måten ville være å uttrykke disse på norsk. Hvorfor? Fordi folk flest i utgangspunktet ikke vil forstå hva som ligger i f.eks. uttrykket 'subprime', selv om det har vist seg at akkurat dette begrepet virkelig har rammet vanlige folk. Et annet eksempel kan være corporate governance. En kan jo spørre seg om det er innlysende for alle hva 'god corporate governance' er for noe. God 'eierstyring og selskapsledelse' derimot, virker noe mer forståelig, og har da også fått innpass som akseptert term i næringslivet.

Da de internasjonale regnskapsstandardene (IAS/IFRS) ble gjort gjeldende for konsernregnskapet til alle norske børsnoterte foretak fra 2005, forelå ennå ikke oversettelsen av disse standardene. Denne ble derfor etterlyst av NRF på vegne av en rekke norske virksomheter. En svært forsinket oversettelsesprosess ble til slutt gjennomført, uten at NHH sitt meget godt kvalifiserte fagmiljø var involvert. Mitt inntrykk er at det i ettertid har vært en del uenighet om både innholdet og faguttrykkene som har blitt valgt. Poenget mitt er da at NHH bør påta seg et ansvar for å ivareta og videreutvikle et godt økonomisk-administrativt fagspråk.

NHH har allerede kompetansen, selvsagt den økonomisk-administrativt-faglige, men også den metodiske og språkteknologiske gjennom fagmiljøet ved FSK. Det NFR-finansierte KBN-prosjektet, som i fire år har hatt som mål å bygge opp en parallellspråklig kunnskapsbase innen de økonomisk-administrative fagene (terminologi- og tekstbase på norsk og engelsk) vil være et godt utgangspunkt dersom vi ønsker å komme i gang med en god språkstrategi på NHH.

Et annet eksempel er prosjektet Mikroøkonomen, hvor de mest sentrale begrepene innen mikroøkonomi vil være tilgjengelige elektronisk på norsk og engelsk, med tilhørende definisjoner og begrepsrelasjoner for NHHs studenter neste vår når SAM010 starter opp igjen. Dette har vi fått til gjennom støtte fra NFR (småforskmidler), SAM, PBU og FSK.

For å oppsummere kan tiden synes å være inne for at NHH utarbeider egne språkpolitiske retningslinjer. Slike retningslinjer bør omfatte ikke bare språkbruken ved institusjonen, men også en plan for hvordan NHH vil påta seg et nasjonalt ansvar for å ivareta og videreutvikle det økonomisk-administrative fagspråket.

Si din mening! Bør NHH være en aktiv bidragsyter for å opprettholde norsk økonomisk-administrativt fagspråk?

Diskuter: NHHs språkstrategi

Upassende innlegg vil bli slettet.


Tråd Sender Siste innlegg


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive