Spent Sandmo

Agnar Sandmo

På onsdag markeres Agnar Sandmos 70-årsdag med gjesteforelesning av en annen av økonomifagets absolutte tungvektere - Princeton-professoren Avinash K. Dixit.

08.01.2008 - Torgeir Uberg Næland


Sandmo er kjent for å feire bursdagene sine med en real omgang monopol. 70-års feiringen er det imidlertid litt andre dimensjoner over. For å hedre Sandmos innsats innenfor økonomisk forskning avholdes for første gang The Sandmo Lecture. Første foreleser ut er Avinash K. Dixit. Dixit har de siste tiårene etablert seg som en autoritet innenfor en rekke forskningsområder og blir fra flere hold tippet som en mulig kandidat for nobelprisen.

Strålende fornøyd jubilant
Jubilanten selv er strålende fornøyd med at det er nettopp Dixit som skal gi den første Sandmo Lecture.

- Dixit er gjennom sin forskning usedvanlig bredt orientert innenfor økonomifaget. Samtidig som Dixit har gjort betydelige arbeider på det teoretiske feltet har han også alltid vært fokusert mot konkrete og praktiske problem, forteller Sandmo.

I følge Sandmo har Dixits forskning gitt resultater på flere samfunnsområder, deriblant offentlig økonomi, design av skattesystemer, internasjonal økonomi og frihandel.

Avinash K. Dixit
Avinash K. Dixit holder sin forelesning i auditorium C, onsdag klokken 13:15.
Foto: Knut Strand

Ineffektiv økonomisk politikk
Tema for onsdagens forelesning er Political Explanations of Inefficient Economic Policies. Sandmo forteller at han ser stort frem til forelesningen og at han er spent på hva Dixit har å si.

- I denne sammenheng har nok Dixit til hensikt å forklare hvorfor politikere velger den økonomiske politikken som de gjør, til tross for at denne politikken ofte viser seg å være inneffektiv, gjetter Sandmo.

I følge Sandmo er ikke Dixit utpreget ideologisk orientert. Han markerer seg snarere som en forsker som søker å forstå, beskrive og forklare økonomiske forhold, fremfor å legge sterke normative føringer for hvordan tinge burde vært.

Stas
Jubilanten levner liten tvil om at han synes det er veldig stas å bli hedret med sin egen forelesning, men gir samtidig uttrykk for at det nesten blir litt voldsomt med så mye oppmerksom rundt sin egen person.

For øvrig spiller ikke Sandmo lenger monopol på bursdagene sine, med den begrunnelsen at monopolreglene innebærer alt for streng regulering av markedet.

- Monopolspillingen var en utskeielse, bedyrer Sandmo.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive