Mot en ny forståelse av økonomisk politikk

Avinash K. Dixit
Foto: Eivind Senneset

For et fullstappet auditorium foreleste professor Avinash Dixit på onsdag om temaet økonomisk politikk. Dixit holdt en teoritung forelesning, for en fagtung forsamling.

10.01.2008 - Torgeir Uberg Nærland


Forelesningen var den første i rekken av The Sandmo Lecture. Og jubilanten, Agnar Sandmo, satt selv på fremste rad. Fra podiet ble han hedret av både rektor Jan I. Haaland og instituttleder ved institutt for samfunnsøkonomi, Bertil Tungodden.

Dixit innledet sin forelesning ved å karakterisere Sandmo som både faglig respektert og godt likt - en kombinasjon økonomen Dixit fremholdt som sjelden innenfor økonomifaget.

Ulike tilnærminger til økonomisk politikk
Utgangspunktet til Dixit er at den økonomiske politikken som faktisk blir ført ofte er vanskelig å gripe an for teoritro forskere. Derfor trenger fagmiljøet nye tilnærmingsmåter for å forstå hvorfor politikerne fatter beslutninger som de gjør.

I forelesningen gikk Dixit gjennom flere av de mest sentrale teoretiske tilnærmingsmåtene innenfor fagfeltet. I neste omgang kommenterte og kritiserte han forskningslitteraturen som til nå har vært sentral i tilnærmingen til økonomisk politikk.

Dixit rettet ikke først og fremst fokus mot de faktiske forholdene som kjennetegner politiske beslutningsprosesser, men snarere mot forskningsmessige problemstillinger innenfor feltet.

Avinash K. Dixit og Agnar Sandmo
Teori og praksis. Dixit (t.v.) forsøkte å bringe sammen teoretiske og praktiske perspektiver på de politiske prosessene. Jubilanten selv var en av mange interesserte i forsamlingen.
Foto: Eivind Senneset

Praktisk forståelse
Til tross for at Dixit selv var utpreget teoretisk i sin fremstilling var et av hans hovedbudskap at forskeren må legge mindre vekt på teori og mer vekt på den empiriske og praktiske virkeligheten som danner bakgrunn for politiske beslutninger.

- Meningen med denne forelesningen er å bringe sammen teoretiske og praktiske perspektiver på hvordan politiske fremgangsmåter dannes, sa den anerkjente professoren.

Forklaring fremfor norm
Sandmo kommenterte etter forelesningen at Dixit generelt argumenterer for en dreining fra det normative mot det deskriptive og forklarende.

- Tradisjonelt har forskerne vært opptatt av hva politikerne bør gjøre. Dixit tar til orde for en type forskning som heller har til sikte å forklare hva politikerne gjør, og hvorfor de gjør det, kommenterte Sandmo.

- Med bakgrunn i en slik forskning kan politikerne selv gjøre mer reflekterte beslutninger, bemerket jubilanten.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive