- Ikke noe å vinne på sammenslåing

Jan I. Haaland

Ikke uventet ble en av konklusjonene fra Stjernø-utvalget at NHH nå bør begynne å se seg om etter mulige fusjonspartnere. - Vi har mye å tape på å miste vår selvstendighet og identitet, sier rektor Jan I. Haaland.

23.01.2008 - Knut André Karlstad


Den delen av rapporten som uten tvil har skapt mest rabalder er at all høyere utdanning i Norge skal samles i 8-10 såkalte flercampusuniversiteter. I innstillingen skisseres det som en mulig løsning at NHH slås sammen med Universitetet i Bergen, Kunsthøgskolen i Bergen og høgskolene i Bergen, Sogn og Fjordane og Stord/Haugesund.

- Jeg kan ikke se at vi har noe å vinne på en eventuell sammenslåing med andre institusjoner, men vi har mye å tape på å miste vår selvstendighet og identitet som nasjonal institusjon, sier rektor til Paraplyen.

Størrelsen ikke relevant
Det foreslås at kriteriene for å oppnå universitetsstatus skal endres slik at institusjoner med én doktorgradsutdannelse (mot fire i dag) og som også har minst 5.000 studenter vil kunne oppnå denne statusen.

- NHH tilfredsstiller alle de krav utvalget mener skal stilles til institusjoner for å kunne bli universitet, bortsett fra størrelse. Vi har sterke fagmiljøer, vi har veldig god studenttilstrømning, vi er mer internasjonalt orientert enn de fleste, og vi har en solid forskerutdanning. Det eneste kriteriet vi ikke tilfredsstiller, er Stjernø-utvalgets krav til minstestørrelse på 5.000 studenter. Men jeg kan ikke se at størrelse på institusjonen er særlig relevant; vi er en spesialisert institusjon, og er store og solide på våre områder, sier rektor Haaland.

Ønsker frivillig samarbeid
Haaland var til stede på Stjernøs presentasjon i Oslo tirsdag, sammen med representanter for hele utdanningssektoren. Han mener deler av rapporten tar for seg viktige problemstillinger i utdanningssektoren, blant annet det at det finnes for mange små og spredte fagmiljøer i Norge. I tillegg trekker han frem utvalgets tanker om mer langsiktig finansiering og styrking av forskerutdanningen som positivt.

- Men fusjoner tredd nedover hodet er folk skeptiske til. Jeg tror ordet frivillighet kommer til å gå igjen i mange av høringsuttalelsene, sier Haaland, og sikter til at mange av de norske høgskolene er i gang med ulike samarbeidsløsninger allerede.

Politikerne avventer
Stjernø-innstillingen skal nå ut på bred høring i hele sektoren, med frist 1. mai. - Det viktigste i tiden fremover må være å få til en god prosess for å skrive en solid og velbegrunnet høringsuttalelse. Samtidig må vi jobbe sammen med andre i sektoren for å sikre at våre interesser og meninger blir hørt og tatt hensyn til, fortsetter rektor.

Foreløpig har det ikke kommet så mange reaksjoner på rapporten fra politisk hold, men en kjapp undersøkelse Paraplyen har gjennomført viser at skolepolitiske talspersoner i både Høyre, Venstre, Senterpartiet og SV er negative til tvungne sammenslåinger. Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland vil foreløpig ikke ta standpunkt i saken.

- Statsråden har presisert at det ikke vil bli trukket noen konklusjoner før høringsrunden er over. Dette er et signal på at den kommende høringsprosessen blir veldig viktig, avslutter rektor.

Stjernø-utvalget

* Innstillingen fra Stjernø-utvalget ble lagt frem i Oslo 22. januar 2008.

* En av hovedkonklusjonene er at norske utdannings-institusjoner skal samles i 8-10 flercampusuniversiteter i løpet av de neste 10-20 årene.

* Frist for høringsuttalelse er satt til 1. mai 2008.

* Rapporten kan leses i sin helhet her.

Flere NHH-relaterte oppslag i kjølvannet av Stjernø-rapporten:

E24
BA
Studvest
Kronikk i BT



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive