Disputas: Norsk sentralbankpolitikk 1869 - 1914

Lars Fredrik Øksendal
Foto: Kristian T. Marthinsen

Lars Fredrik Øksendal disputerer for doktorgraden ved NHH fredag 1. februar med avhandlingen Essays in Norwegian Monetary History, 1869 - 1914.

29.01.2008 - Redaksjonen


Avhandlingen analyser norsk sentralbankpolitikk under den klassiske gullstandarden i tiårene før første verdenskrig. Hovedfunnet er at Norges Bank utøvde langt mer diskresjon i praksis enn tidligere erkjent. Å ivareta gullinnløsningen var riktig nok den viktigste forpliktelsen, men så lenge denne ikke var truet hadde sentralbanken rom til å forholde seg til et bredere sett av hensyn. Fra 1874 til 1914 var den norske kronens gullverdi neppe noen gang i direkte fare.

Kjernen i norsk sentralbankpolitikk under gullstandarden lå i spenningen mellom Norges Banks ytre og indre forpliktelser; mellom forpliktelsen til å innløse sedler i gull og behovet for betalingsmidler i den innenlandske økonomien. Banken løste konflikten ved å skjerme det innenlandske seddelomløp i så stor grad som mulig fra endringer i gullreservene gjennom en stor seddelreserve og steriliseringsoperasjoner.

Avhandlingen er organisert som en knippeavhandling med fire essay. Essay 1 viser hvordan overgangen til gull i 1870-årene var motivert av ønsket om å unngå valutakursfluktuasjoner. Essay 2 drøfter Norges Banks politikk i de turbulente 1870-årene og viser at banken i forbindelse med den sterke tilbakeslagskonjunkturen i 1877-8 opprettholdt sin utlåning på et høyt nivå. Essay 3 tar for seg betydningen av Den skandinaviske myntunion for å fremme finansiell integrasjon i Skandinavia. Essay 4 er en bredt anlagt drøfting av sentralbankpolitikken i perioden 1893-1914.

Essay 1 er publisert i Scandinavian Economic History Review (2005), essay 3 i Financial History Review (2007).

Øksendal er utdannet cand.philol ved NTNU. Han har vært ansatt som høgskolelektor ved Luftkrigsskolen, og som Universitetslektor ved historisk institutt NTNU. Han ble ansatt som stipendiat ved NHH i 2003.

Øksendal holder prøveforelesningen Norges bank's policy during World War One 1. februar kl. 10:15-11:00 i Karl Borchs auditorium.

Selve disputasen skjer same sted kl. 12:15.

Bedømmelseskomité:
Professor Einar Lie (UiO)
Assistant professor Anders Ögren (Handelshögskolan i Stockholm)
Førsteamanuensis Stig Tenold (NHH)

Hovedveileder: Professor Jan Tore Klovland (NHH)

Både prøveforelesning og disputas er åpen for alle interesserte.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive