Agnar Sandmo 70 år

Professor i samfunnsøkonomi ved Norges Handelshøyskole, Agnar Sandmo, fyller 70 år 9. januar.

09.01.2008 - Jan I. Haaland / Victor D. Norman / Bertil Tungodden


Agnar Sandmo
Agnar Sandmo fyller 70 år i dag, onsdag 9. januar.

Sandmo er født i Tønsberg, men har hatt NHH og Bergen som sitt hjem siden han kom hit som student i 1958. Det er få forunt å utrette så mye, og samtidig bli så allment respektert og verdsatt, som det han har klart i de nesten femti årene han har vært ved høyskolen. Merittlisten er så lang at det blir meningsløst å ta med alt. Han ble ansatt som amanuensis ved høyskolen i 1966 og har vært professor siden 1971, han er den desidert dyktigste foreleser NHH noensinne har hatt, han var en av hovedarkitektene bak NHHs forskerutdannelse, han har hatt omtrent alle de interne verv man kan ha, inklusive vervet som prorektor 1985-87; og han ville ha vært rektor flere ganger om han ikke bestemt hadde takket nei.

Sandmo var en aktiv og høyt respektert deltager i det internasjonale forskningsmiljøet lenge før internasjonalisering av forskningen kom på dagsordenen i Norge. Han har vært president i European Economic Association, vært redaktør av bl.a. European Economic Review og Scandinavian Journal of Economics, og hatt kortere og lengre forskningsopphold ved en lang rekke universiteter og andre forskningsinstitusjoner i Europa og USA.

I 2002 ble Sandmo tildelt Møbius - Norges forskningsråds pris for fremragende forskning.

Sandmo er æresdoktor ved Universitet i Oslo, medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi, Kungl. Vitenskapsakademin i Sverige, Academia Europa og Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. I 1997 ble han utnevnt til ridder av St. Olavs orden.

Vi som har gleden av å jobbe nær Sandmo, er stolt over alt dette. Det vi først og fremst forbinder med ham er imidlertid ikke formelle posisjoner eller fortjente utmerkelser. Den Sandmo vi kjenner, er den helstøpte, hyggelige, kunnskapsrike, dyktige og usedvanlig produktive forskeren. Han har en publikasjonsliste på over 160 vitenskapelige bøker og artikler - herunder rundt sytti artikler i anerkjente internasjonale tidsskrifter - og han er en av de europeiske økonomene som hyppigst siteres av andre forskere internasjonalt.

Bidragene spenner over et vidt felt, fra sparing og porteføljevalg under usikkerhet, via offentlig økonomi og analyser av velferdsstaten til økonomisk idéhistorie. Et spesielt område som ligger hans hjerte nær, er miljøøkonomi. Sandmo var en pionér i forskningen om bruk av priser og avgifter som virkemidler i miljøpolitikken. Det går en direkte linje fra hans og andres arbeider på 1970-tallet til den type klimapolitikk som idag fortoner seg som den eneste realistiske løsningen på klimaproblemene i verden.

Alle Sandmos arbeider kjennetegnes av misunnelsesverdig klarhet og pedagogisk eleganse. De som måtte mene at det er et motsetningsforhold mellom forskning og formidling, burde lese noen av hans arbeider.

Agnar Sandmo påstås å ha gått av med pensjon i fjor sommer. Han er imidlertid på kontoret nesten hver dag og er minst like forskningsaktiv som han alltid har vært - med to nye artikler i internasjonale tidsskrifter i 2007 og to antatt for publisering i 2008. Måtte han fortsette slik i mange år til!

Alle hans kolleger ved NHH gratulerer en fremragende forsker og en god venn med dagen!



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive