Til NHH for å bekjempe fattigdom

Afrika

Hvordan kan vi få til utvikling i land med mye korrupsjon og mangelfullt utviklede institusjoner? 15 internasjonale doktorgradsstudenter deltok på NHHs sommerkurs "Development from below: Empowering the poor" for å se nærmere på slike spørsmål.

21.08.2008 - Kristian T. Marthinsen


Sentrale tjenester som helse og utdanning i utviklingsland er ofte svært dårlig utviklet. Ett problem er at leger og lærere rett og slett ikke møter opp på jobb.

Fokus på forskning

Professor Bjorvatn mener at bistandsmidler ikke nødvendigvis hjelper mot slike problemer.
- Vi må informere befolkningen om deres rettigheter og hvordan de kan organisere seg for å skape press på tjenesteleverandørene.

Han trekker også frem mikrofinans som et godt virkemiddel for a få til utvikling fra grasrota. Ved hjelp av små lån som startkapital kan småentreprenører løftes andre opp av fattigdommen. Mikrofinans har også potensial til å gi positive ringvirkninger for den lokale økonomien, for eksempel ved at det skapes arbeidsplasser.

- Vi studerte flere prosjekter i detalj, og drillet doktorgradsstudentene i forskningsmetodologi. Vi fokuserte mye på hvordan man kan evaluere effekten av ulike tiltak, noe som ofte er metodisk veldig vanskelig, forteller professor Bjorvatn.

Abel Mucunguzi
Abel Mucunguzi satte stor pris på kurset Development from below.
Foto: Kristian T. Marthinsen

Globale muligheter fra Bergen

En av dem som satte stor pris på det forskningstunge kurset fra NHH er Abel Mucunguzi (bildet) fra Uganda.

- Dette kurset dekker mange av de forskningsområdene som jeg fokuserer på i doktorgradsavhandlingen min. Det har stor relevans for meg, og jeg håper jeg kan bli en mer effektiv forsker etter dette kurset, forteller Mucunguzi som er PhD-student ved universitetet i Antwerpen.

Blant de 15 unge forskerne som deltok på NHHs kurs var syv fra Afrika, en var fra India og resten var fra Europa og Norge.

Kurset på NHH er ett av åtte kurs i regi av Bergen Summer Research Shool som arrangeres av Universitetet i Bergen i samarbeid med NHH og andre utdannings- og forskningsinstitusjoner i Bergen.

Professor Bjorvatn forteller at NHH har et anerkjent forskningsmiljø innenfor utviklingsøkonomi, og at studentene var godt fornøyde med kurset.

- De fikk en god innføring i forskningsmetodologi, det tror jeg mange av dem satte pris på.


Studenter og forelesere hadde travle dager i Bergen. Kurset varte i 11 dager
Foto: Kristian T. Marthinsen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive