Rafto med i BA-kåring

Thorolf Rafto (arkivfoto)

Bergensavisen skal i løpet av sommeren kåre tidenes bergenser. Tidligere NHH-professor Thorolf Rafto er med i finalerunden.

04.08.2008 - Knut André Karlstad


At Bergen snart runder 250.000 innbyggere går ikke upåaktet hen i byens mest patriotiske organ. I flere uker nå har leserne av BA hatt muligheten til å stemme frem kandidater til tidenes bergenser. Ifølge BA.no har 12.000 allerede avlagt stemme i konkurransen.

Thorolf Rafto (1980)
Thorolf Rafto var populær blant studentene, blant annet fordi han gjerne stilte opp i ulike sammenhenger. BergeNSBaneløpet deltok han i mange ganger. Her fra 1980.

Fremragende foreleser

En av de fem finalekandidatene er Thorolf Rafto. Rafto var professor ved NHH frem til sin død i 1986. Thorolf Rafto var byggmester for faget økonomisk historie på høyskolen fra 1960, og var en spesielt respektert foreleser blant studentene.

Tidligere utenriksminister og USA-ambassadør, Knut Vollebæk, sa følgende under Lehmkuhlforelesningen i 2003: "…det var valgfagene i økonomisk historie og spansk som reddet både min studieinteresse og snittkarakter, er jeg redd. Jeg vil gjerne benytte anledningen til å fremføre en hyllest til min historielærer, professor Rafto. Vi kom aldri igjennom pensum i hans forelesninger fordi det var så mye dagsaktuelt å snakke om. Men hva gjorde vel manglende pensumgjennomgang når han skapte slik interesse for faget at vi knapt kunne vente med å studere videre på egenhånd for å få satt de store begivenheter i sammenheng."

Frihetskjemper

Thorolf Rafto er nok mest kjent som menneskerettighetsforkjemper. I 1979 dro han til Tsjekkoslovakia og holdt ulovlige forelesninger for studenter som hadde blitt utvist fra universitetet for politisk aktivisme. For dette ble han arrestert og mishandlet av kommunistenes hemmelige politi.

Han kom seg aldri helt av mishandlingen, og døde av senskader i november 1986, 64 år gammel. Kort tid etter ble Raftostiftelsen etablert for å minnes hans utrettelige innsats for menneskerettigheter. Raftoprisen deles ut første helgen i november hvert år.

De andre kandidatene i kåringen er Ole Bull, Edvard Grieg, Shetlands-Larsen og Roald "Kniksen" Jensen. Du kan lese mer om konkurransen og avgi stemme på BA sin nettutgave.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive