Norman gir B- til staten

Professor Victor D. Norman ga regjeringen karakteren B- for sin eierskapsstyring. - Staten er en god forvalter og en strålende eier, konkluderte Norman under Vårkonferansen på NHH.

22.05.2007 - Kristian T. Marthinsen


Finansminister Kristin Halvorsen fikk skryt for statens eierstyring av NHH-professor Victor D. Norman.

På NHHs Vårkonferansen som gikk av stabelen 22. mai duellerte Norman med finansminister Kristin Halvorsen om statlig og privat styring av selskaper.

Flere bekker små
I følge finansminister Halvorsen begrenser statens eierandeler seg til små andeler i store selskaper. Den Norske stat eier så små andeler som ned til 0,04 prosent i nærmere 3000 store internasjonale selskaper.

- Vi er en langsiktig investor som skal forvalte naturressursene i et nærmest evighetens perspektiv, sa Halvorsen. Hun la til at Staten ønsker å være eiere og vil derfor ikke selge seg ut for fortjenestens skyld.

- Vi har en etisk verdi som er å tjene penger. Jeg ser at noen i forsamlingen kjenner seg igjen i dette, sa Halvorsen til stor begeistring fra salen.

Finansministeren mener at Statens pensjonsfond - Utlandet, som oljefondet nå heter, kommer til å vokse betydelig i årene som kommer. Men den norske stat har også noen store problemer i den nærmeste fremtid.
- Siden oppstarten av Oljefondet har vi spart opp 1, 908 milliarder kroner til statskassen. Men der er en liten hake. Vi skylder mer enn dobbelt så mye i opparbeidet pensjon, kunne Halvorsen fortelle.

Godt vitnemål
Norge har en enorm formue som skal forvaltes, og Norman synes stort sett staten gjør en god jobb.

I følge NHH-professoren skal en god eier blant annet sørge for at selskapet får mest mulig ut av ressursene. Videre skal eierne ikke bruke selskapet til formål som de kan oppnå på andre måter.

Her er Normans karakterskala:

Sørge for at selskapet - innenfor ansvarlige rammer - får mest ut av ressursene
-Sikre den beste eieren E
-Stille krav og tilføre kompetanse B
-Etablere en faglig god styringsstruktur
•Sette klare mål og rammer for virksomheten B+
•Oppnevne et godt styre C
•Holde seg unna den daglige drift B+
Ikke bruke selskapet til formål som eieren bedre kunne oppnå på annen måte
-Skape arbeidsplasser A
-Tilgodese gode formål B

For å sikre den beste eieren må man i følge Norman være villig til å selge selskapet. Det vil staten ikke. - Men de får E for effort, spøkte professoren.
- Gjennomsnittskarakteren blir B-minus. Det er ikke mange private eiere som ville kommet bedre ut enn dette, sa Norman til finansministeren.

Les Kristin Halvorsens inlegg her.Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive