Vanskelig å dele karameller

Mariell, Emilie og Camilla er litt utålmodige før eksperimentet skal begynne.

Torsdag kom en stor gjeng med elever fra Åsane for å gjennomgå et karamelleksperiment ved NHH.
- Eksperimentet er designet for å studere elevenes atferd i fordelingssituasjoner, sier Alexander W. Cappelen.

07.09.2006 - Sigrid Folkestad (Tekst og foto)


Cappelen møtte de 34 elevene fra Ulsetskogen skole allerede for et par uker siden. Skolen hadde meldt seg på NHHs prosjekt Kunsten å dele, som er del av Forskningsdagene, der målet er å formidle innsikt og å inspirere til forskning blant 11-åringer.

- Spesielt er vi opptatt av hva elever oppfatter som rettferdig og hvordan de veier rettferdighetshensyn opp mot egeninteresse, forteller Cappelen.

Det økonomiske eksperimentet likner et dataspill der den enkelte elev spiller mot en annen elev i klassen, anonymt.

Cecilie Kvamme (til venstre) har en søster som er student ved NHH og Natalie Bjørsvik, som skaffet seg store mengde karameller. Hun kunne fly helikopter!

Eleven blir stilt spørsmål om hvordan hun vil fordele karameller mellom seg og motspilleren, alle må fly et helikopter og jo lengre de klarer å fly dess flere karameller får deg. Deretter må de vurdere hvor mange karameller de vil dele med den andre eleven.

Eksperimentet ble gjennomført uten problemer, og elevene var dyktige. Noen slet med helikopterturen, men ikke Natalie.

- Jeg er kjempefornøyd.

- Jeg også, sa venninnen Cecilie Kvamme.

- Var det kjekt å være her på NHH?

- Veldig, jeg har en søster som går her, opplyste Cecilie.


Konsentrasjon blant gutta. Cappelens eksperiment var populært.

Elevene skal selv jobbe videre med "Kunsten å dele" når de kommer tilbake til klassen.

- Dere må se på fordeling, hvor glad dere er i karameller og hvorvidt det påvirker hvordan dere deler karameller med de andre. Så kan det være spennende å se om det er forskjeller mellom jenter og gutter. Resultatene av dette skal vi presentere på Forskningsdagene, sa Cappelen.


Alexander Cappelen og 6. klassen ved Ulsetskogen skole i Åsane.

Tema for årets Forskningsdager er etikk, og NHH har valgt ut et forskningsprosjekt om holdninger til rettferdighet som hovedbidrag. Eksperimentene vil være NHHs hovedsatsning på Forskningsdagene, som er en årviss, landsomfattende formidlingsfestival initiert av Forskningsrådet i 1995.

NHH tar aktivt del i av Forskningsdagene i Bergen, som gjennomføres i samarbeid med blant annet Universitetet i Bergen, Høyskolen i Bergen, Havforskningsinstituttet og Kunsthøgskolen i Bergen. I 2005 trappet NHH innsatsen opp med både økte økonomiske bidrag til Forskningsdagene i Bergen og deltakelse på flere arenaer, deriblant skoleprosjekt og forskningsekspressen Einstein.

Karamelleksperiment i Her og nå
Hør innslag på NRK P1 Her og nå (nettradio) om karamelleksperimentet. Innslaget ble sendt 7. september klokken 15.49 (ca. 45 minutter inn i sendingen).



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive