Samfunnsøkonomi - en idéhistorie

Professor Agnar Sandmo kommer i disse dager ut med boka Samfunnsøkonomi - en idéhistorie på Universitetsforlaget. Dette er den første framstillingen av samfunnsøkonomisk idéhistorie på norsk.

04.10.2006 - Sigrid Folkestad


Samfunnsøkonomi - en idéhistorie er en historie om den vitenskapelige litteratur om samfunnsøkonomi gjennom tidene. Sandmo presenterer og drøfter ideene og teoriene som har bidratt til fagets utvikling.

- Dette arbeidet har vært fryktelig gøy, sier NHH-professoren.

Flere målgrupper
Her stifter du nærmere bekjentskap med de sentrale og ofte fargerike skikkelsene som har formet og dannet grunnlaget for moderne samfunnsøkonomi, fra Adam Smith via Karl Marx til John Maynard Keynes og Trygve Haavelmo. Boken gir en bred historisk introduksjon til økonomisk tenkning.

- Boken henvender seg til flere lesergrupper, både de som ikke har studert faget, men som er interessert i samfunnsøkonomi, og de som vil lære mer om samfunnsøkonomi via en historisk innfallsvinkel, sier Agnar Sandmo.

Sandmo tror også at mange som har studert samfunnsøkonomi savner en orientering om fagets historiske utvikling. Og ikke minst dagens studenter som ofte sier at de ønsker mer om den idéhistoriske dimensjon i studiet.

- Jeg håper selvsagt at den vil stimulere til videre lesning, både av de historiske originalverkene og av idéhistoriske arbeider.

Omslaget på boken er illustrert med Harriet Backers maleri "Thorvald Boeck´s bibliotek".

- Jeg valgte maleriet fordi jeg liker det. Dette er en bok om bøker, og maleriet viser interiør fra 1890-årene, en periode hvor mange av de betydningsfulle figurene i samfunnsøkonomien var aktive, forteller Sandmo.

Før Adam Smith
Professoren begynner den omfattende idéhistorien i de eldste tider eller som han skriver, "med et fugleperspektiv på den økonomiske tenkningen før Adam Smith". Blant annet skriver Sandmo i en fotnote om den romerske forfatter Plinius den eldre (24-79) at han ga uttrykk for en tankegang som minner om moderne økonomisk optimeringsteori da han i sitt store verk om naturhistorien skrev: "Godt må man dyrke, men ikke for godt, for det bringer tap".

Samfunnsøkonomi - en idéhistoriefortsetter redegjørelsen med et kapittel om Adam Smith og går kronologisk videre til Malthus og Ricardo. Gjennom 18 kapitler trekker Sandmo leseren med på viktige samfunnsøkonomiske teorier og problemstillinger. Han plasserer samfunnsøkonomer i perspektiv og sammenlikner dem med hverandre. NHH-professoren beskriver rett og slett samfunnsøkonomiens idéhistorie fra 1700-tallet til begynnelsen av 1970-årene.

Skrivingen på boken startet med et sett av forelesningsnotater. Så begynte forelesningene å ta form av kapitler.- Det finnes en del bøker på området. Noen er tekniske og svært detaljerte, andre er enda mer selektive enn jeg. Jeg har prøvd å finne en mellomløsning.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive