Framtidens ledere i kommunene

I rapporten Framtidens ledere i kommunene som nylig er publisert, studerer seniorforsker Torstein Nesheim nyere forskning på ledelse i kommunal sektor.

15.11.2006 - Sigrid Folkestad


- Rapporten tar blant annet for seg hvordan arbeidet med identitet og omdømme kan styrke kommunene som arbeidsgivere, samt utfordringene ved svekket formell autoritet og styring i nettverk, sier Nesheim, seniorforsker ved Samfunns- og næringslivsforskning.

Nye strategiske arenaer
Kompleksitet og mangfold i kommunal ledelse kommer til uttrykk på flere måter. Man peker på nye strategiske arenaer; knyttet til bevissthetsdannelse og kunnskapsproduksjon, visjoner og tro, og arkitektur og estetikk. Andre setter søkelyset på nettverk - en delvis uformell orden basert på forhandlinger og dialog.

For å forstå hva som er en god arbeidsgiverpolitikk trekker Nesheim inn arbeidstakerens preferanser og holdninger.

- I en situasjon med knapphet på arbeidskraft, vil fokus på fleksibel og moderne organisering være viktig. Dette gir imidlertid ikke grunnlag for varige fortrinn i kampen om arbeidekraften, sier Nesheim.

Kommunisere målet
Ut fra tilnærminger som vektlegger identitet og omdømme utvides perspektivet. For å kunne tiltrekke og holde på medarbeiderne kan man i tillegg appellere til andre, "høyere ordens" verdier og meningssystemer, mener Nesheim.

- Å avdekke og kommunisere virksomhetens formål, særegne misjon eller samfunnsmessige funksjon kan legge grunnlaget for en sterkere identifisering med virksomheten. Hvis medarbeidernes knytter sin sosiale identitet til virksomheten, skaper det tilhørighet, samhold og motivasjon.

Fokus på overordnede formål og verdier kan ha større tiltrekningskraft og kommunisere det særegne og unike ved den aktuelle virksomhet, skriver Nesheim i rapporten.

Rapporten er lagt ut på www.snf.no.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive