Gitt ut rapporter om fisk, fotball og børsen

SNF publiserte fire nye forskningsrapporter forrige uke. Organisering av norske fotballklubber, meglerhusene på Oslo Børs og handelsbarrierer i norsk fiskerinæring er tema for noen av dem.

15.05.2006 - Sigrid Folkestad


"The formalization of club organization in Norwegian professional football" er tittelen på en rapport som Stig-Erik Jakobsen fra SNF, Hallgeir Gammelsæter, Arnt Fløysand and Gjermund Nese har skrevet.

Fotball ut sesongen
Jakobsen er leder for det Forskningsråd- finansierte prosjektet 'Ressurser, ledelse og regional forankring. Økte pengestrømmer og endret organisering av norske toppklubber', som begynte i 2005 og fortsetter ut 2006. Denne rapporten er en del av prosjektet.

"Meglerhusene på Oslo Børs - Analytikeres informasjonsmiljø og egenskaper ved analytikeres resultatestimater". Her tar masterstudent Marius Aabø for seg deres rolle som informasjonsformidlere i markedet og egenskaper ved analytikernes resultatestimater på selskaper ved Oslo Børs i perioden fra 1997 til 2004.

De er positive til tekno
I utredningen konkluderer Aabø blant annet med at treffsikkerheten hos analytikere er høyere for selskaper som forventes å gjøre det bra, at denne gruppen er mer positiv til teknologiselskaper og selskaper som meglerhuset deres har forretningsforhold til.

Aabø skriver også at analytikere overreagerer på tidligere resultatutvikling og ikke inkluderer all tilgjengelig informasjon i sine estimater. Utredningen er et ledd i et større arbeid rundt teleøkonomi ved SNF.

"Norsk fiskerinæring - handelsbarrierer og strategisk handelspolitikk". Torbjørn Lorentzen gjør rede for flere metoder som kan brukes til å beregne de samfunnsøkonomiske effektene av handelsbarrierer som norsk fiskerinæring møter.

Kan verdiskapingen øke?
Næringen eksporterer fiskevarer for cirka 30 milliarder kroner hvert år, og møter en rekke handelsbarrierer som påvirker blant annet konkurransesituasjon og prissetting.

Lorentzen analyserer betingelser for å føre strategisk handelspolitikk, og om det kan finnes områder i fiskerinæringen hvor denne type politikk kan anvendes med tanke på å øke verdiskapingen.

Den fjerde rapporten utgitt av Samfunns- og næringslivsforskning er "Marginal indirect tax reform analysis with merit good arguments and environmetal concerns: Norway, 1999" av Fred Schroyen and Jørgen Aasness.

Rapportene ligger på www.snf.no.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive