- Må avklare medansvar

Det er store forskjeller mellom medisinsk- og økonomisk forskning. Likevel kan økonomiske forskningsmiljøer ta lærdom av den mye omtalte skandalen ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet. Alexander W. Cappelen fremhever viktigheten av medforfatteres ansvar.

20.01.2006 - Kristian Gulli Larsen


Alexander Cappelen

- Selv om det er langt mer vanlig med mange medforfattere i medisinsk forskning går man i retning av økt arbeidsdeling også i økonomifagene, sier Cappelen, som er førsteamanuensis og leder av Senter for etikk og økonomi ved NHH.

Kultur for medansvar
Den mye omtalte artikkelen fra forskeren ved Rikshospitalet-Radiumhospitalet hadde hele 13 medforfattere. Likevel ble ikke jukset oppdaget.

- Dette reflekterer en ukultur i deler av medisinmiljøet, der man operer med mange medforfattere, og hvor det ofte er uklart hvem som har gjort hva, sier etikkforskeren. Han mener fokus på medforfatteres ansvar er sentralt for å unngå at det jukses med forskning.

- Det som er viktig for NHH og andre forskningsmiljøer er å bygge en kultur rundt medansvar. Det må avklares hva det innebærer å være medforfatter.

Tidspress og tette bånd
- Enkeltsaker er det vanskelig å gjøre noe med, og her ingen bedre enn andre, men juks i forskningen er nok et større problem i medisinforskningen enn mange andre steder, mener Cappelen.

Det er flere årsaker til dette enn den utstrakte bruken av medforfattere. Ifølge Cappelen er det et større press på å få publisert forskningsresultater så rask som mulig i medisin. Dette kan for eksempel føre til at fagfelle-vurderingene i tidsskriftene blir mindre grundige.

- I tillegg er det tette koblinger mellom legemiddelindustrien og medisinforskningen. Dette er også med på å sette medisin i en særstilling, sier han.

Intern kontroll
Det er svært vanlig at forskere publiserer artikler internt ved institusjonene før de kommer på trykk eksternt. Sammen med fagfelle-ordningen, der forskere blir kritisk vurdert av sine kolleger, utgjør dette kontrollen av forskningsarbeider som forlater NHH.

- Forskning generelt bygger på gjensidig tillit, sier rektor ved NHH, Jan I. Haaland. Han understreker at det ikke bare er den enkelte forsker som skal sikre kvaliteten på arbeider som utgis.

- Vi har både et individuelt og et felles ansvar for å sørge for at forskningen er av høy kvalitet og at resultater er etterprøvbare, sier rektoren.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive