Improvisasjonsevne er nøkkelen til suksess

For gründere som lykkes er evnen til å tåle usikkerhet og overraskelser langt viktigere enn å være fremsynt og ha penger. Det mener en av USAs fremste forskere på området, professor Amar Bhide, som holdt åpningsforedraget under FIBE.

05.01.2006 - Kristin Risvand Mo og Sigrid Folkestad


Microsoft er et godt eksempel på at kapital og gode forretningsplaner ikke er avgjørende for gründere i startfasen, sa professor Amar Bhide. (Foto: Paul S. Amundsen).

- Suksessforetak som Microsoft er, i motsetning den tradisjonelle oppfatningen, svært ofte improvisert i startfasen og etablert uten svært mye kapital.

Vinnerne har alt å vinne og mindre å tape, fastslo Amar Bhide, professor ved Columbia University i New York som var hentet for holde åpningsforedraget under årets FIBE-konferanse om entreprenørskap og innovasjon.

Tåle overraskelser
Bhide understreket at det er langt viktigere at entreprenører tåler usikkerhet og overraskelser, og er gode til å selge ansikt til ansikt, enn om de er fremsynte, flinke til å gjøre avtaler eller å rekruttere topp kvalifiserte medarbeidere.

Det var prorektor Gunnar Christensen som stod for den offisielle åpningen av konferansen. I sin tale understreket han FIBEs rolle som faglig møteplass innen bedriftsøkonomisk forskning.

- Hele 74 bidrag er levert inn til årets konferanse, noe som er rekord i FIBE-sammenheng. Når i tillegg 80 prosent er på engelsk og halvparten har medforfatterskap, lover dette godt for fremtiden, sa Christensen.

Det hotteste i business
Økonomiprofessor Amar Bhide har siden 1980-tallet forsket på hva som skiller småbedrifter fra raskt voksende bedrifter, i hovedsak i USA. Hva skal til for å lykkes, og hva kjennetegner en god entreprenør? Dette har vært to helt sentrale spørsmål i forskningen.

Foruten studier av amerikanske bedrifter har Bhide også foretatt en omfattende sammenlikning mellom forretningsdrift i USA og Bangalore, India. Mange myter henger igjen, mener han.

Lite kapital
- Jeg har studert et hundretalls suksessfulle entreprenørbedrifter og funnet at den typiske beriften er etablert med ydmykhet og improvisasjon. Godt planlagte etableringer, støttet av risikokapital, er uvanlig. Entreprenører som Bill Gates og Sam Walton hadde i begynnelse små og usikre muligheter uten særlig mye kapital, markedsundersøkelser eller banebrytende teknologi.

FIBE-konferansen forstsetter med parallelle sesjoner og foredrag utover ettermiddagen og på fredag. I kveld blir det festmiddag og utdeling av FIBE-prisen.



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive