Det er urettferdig!

- Har dere noen gang sagt "det er urettferdig"? - Jaaaa, kommer det unisont fra elevene ved 6. trinn på Ulsetskogen skole. Det er Forskningsdager og tid for skoleprosjekt.

29.08.2006 - Kristin Risvand Mo


Alexander Cappelen

Alexander Cappelen er på sitt første besøk på Ulsetskogen skole i Åsane. Målet er å formidle innsikt og å inspirere til forskning blant 11-åringer.

Skolen har selv meldt seg på NHHs prosjekt "Kunsten å dele". Det tar ikke mange minuttene før elevene er i gang.

- Husvasken for eksempel. Hvordan deler dere den? spør Alexander.
- Den tar mamma og pappa den, kommer det kjapt fra første rad.


Hva med en flaske brus da? Alexander forteller om hvor nøye han var på at glassene var nøyaktig like fulle da han og broren skulle dele en flaske brus da de var små.

Likhet, behov og innsats
- Likhet er viktig i samfunnet. Dersom ikke det er noen spesielle grunner til det, skal vi dele likt. Men det kan være grunner til å dele ulikt. Behov for eksempel. Eller innsats.

Demonstrasjon av kongelige vink. Jonas og Markus tar gjerne på seg jobben.

Elevene er enige om at de som jobber mye, fortjener mer i lønn. Kongeparet da, burde de ha mye penger?

- Nei, kommer det samstemt fra elevene. De står jo bare og vinker med hendene, sier en. Det kan jeg gjøre, så kan jeg få lønna deres i stedet.

Fra olje til hamburger
Statens pensjonsfond vil elevene gjerne bestemme mer over. De har regnet seg fram til at fondet utgjør ca 300 000 kroner pr. nordmann, eller 30 000 hamburgere pr. hode.

Og det vil de gjerne dele litt på, særlig med de som trenger det.


_______________________________

Skoleprosjektet er en del av Forskningsdagene i Bergen 2006. I løpet av fire uker skal 35 elever på Ulsetskogen skole, men god hjelp fra førsteamanuensis Alexander Cappelen, leder for Senter for etikk og økonomi forske på hvordan barn velger å dele.

Den andre uken i september kommer elevene på besøk til NHH for å gjennomføre et eksperiment på PC-laben. Resultatene fra eksperimentet skal presenteres for andre 6. klassinger i Bergen på skoledagen 22. september.

Cara og Helene

Håvard og Iris

Bilde på forsiden: Martin og Steffen Elias
Alle foto: Kristin Risvand Mo



Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive