Prosjektbasert ledelse på alvor

Prosjektbasert ledelse er i ferd med å bli et profesjonelt ledelsesfelt som stadig flere bedrifter tar på alvor. Dette er hovedtema i det siste nummeret av Lederbulletin.

19.04.2006 - Sigrid Folkestad


I flere artikler i Lederbulletin, utgitt av Administrativt Forskningsfond (AFF), er det altså prosjektbasert ledelse som blir diskutert gjennom en rekke kommentarer og intervjuer.

Kan hente gevinster
- Det er anslått at så mye som 25 prosent av all produksjon i verden skjer i prosjekter, skriver redaktør Arne Selvik i lederspalten. Hundre tusener av mennesker i Norge jobber på ulike måter i prosjekter, og ledes av prosjektledere med varierende grad av kompetanse og egnethet.

Bedre prosjektbasert ledelse er et av de områdene hvor norske organisasjoner og bedrifter kan hente de største gevinstene i den krevende og komplekse verden de arbeider i.

Metier og AFF har innledet et strategisk samarbeid for å utvikle et program innen prosjektledelse, ledelse og organisasjonsutvikling. I en artikkel av Halvard S. Kilde, administrerende direktør i Metier Holding, og Bjørn Helge Gundersen, administrerende direktør i AFF, forteller de om bakgrunnen for det faglige samarbeidet, om å rekruttere flere kunder og bistå virksomheter til å bli bedre innen prosjektbasert ledelse.

"Sviktende prioriteringer"
Dette er tittelen på Tønnes Eilertsens artikkel som blant annet forteller om krav som stilles til dagens prosjektledere. Eilertsen skriver om store utenlandske bedrifter som har innført prosedyrer for evaluering og oppfølging av prosjektporteføljen. For de fleste virksomhetene er disse prosessene implementert i løpet av de siste to årene.

- En prosjektleder må være forretningsorientert, ha mye mot og være fornuftig, sier administrerende direktør i Naturkraft, Arne Liverød, i et intervju med Lederbulletin.

Liverud leder arbeidet med bygging av gasskraftverket på Kårstø. Han mener mange ledere ikke har tilstrekkelig eierforhold til prosjekter som blir satt i gang, og nevner IT-prosjekter som et typisk eksempel der ledelsen ikke har sett mål og mening med prosjektet, og derfor heller ikke har evnet å si stopp før millionene har rullet ut.

Lederbulletin inneholder flere intervjuer med ledere i blant annet Statbygg, Forsvaret og Pfizer. Avslutningsvis har Bernt Hagtveit en kommentar som tar for seg det han beskriver som det indre forfallet i både Avinor og Redningsselskapet.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive