Kampen om kompetansen

- Alle de lette oppgavene er realisert i olje- og gassindustrien. Kampen om kompetansen blir desto viktigere, sa Helge Lund da han besøkte NHH i går, torsdag 14. april. I den anledning har Statoil finansiert et gaveprofessorat ved NHH.

15.04.2005 - Frode Buanes (tekst) og Magnus Stern (foto)


Midt i mediestormen om oljeutslipp i Barentshavet tok konsernsjef i Statoil, Helge Lund, seg tid til å besøke NHH. Etter en gjesteforelesning i strategi og etikk deltok han på en mottakelse på Stupet, hvor han fikk møte den nye professoren, Mikael Rönnqvist.

- Vi gleder oss til årene vi skal jobbe sammen med denne kapasiteten, sa Lund om Mikael Rönnqvist. Lund slo fast at det nye professoratet i økonomisk styring vil være av stor verdi for Statoil, og han trakk spesielt frem relevansen for videreutvikling og drifting av raffineriet på Mongstad.

Fokus på prosessen
Professor Rönnqvist skal jobbe spesielt med optimering innenfor industriell økonomi. Han har erfaring fra blant annet papirindustrien i Sverige og ser flere paralleller til oljebransjen.

- Det er i begge tilfeller snakk om en råvare som foredles til en rekke ulike produkter. Vitenskapelig ser man ikke på om det er olje eller skog, man ser på prosessen, påpekte Rönnqvist på pressekonferansen etter mottakelsen.

Store besparelser å hente
- Ser du for deg store besparelser som følge av optimering av de industrielle prosessene innen olje- og gassbransjen?

- Jeg kan ikke ennå uttale meg direkte om denne industrien, men generelt er det store besparelser å hente på prosessutvikling i tilsvarende industrier. I de prosjektene jeg har vært med på har effektivitetsgevinstene fra optimaliseringsprosessene vært på fem til ti prosent, forklarte Rönnqvist.

Motivert for mange år ved NHH
Den svenske professoren har ingeniørbakgrunn, og sa at han tidligere har savnet økonomisk kompetanse rundt seg. Han ser derfor frem til å arbeide ved NHH med all den kompetansen han da kan omgi seg med.

- Det skal bli både spennende og interessant. Det er fint å høre at Lund har forventninger til den jobben jeg skal gjøre, det motiverer meg. Jeg ser frem til mange år her ved NHH, sa Rönnqvist.

Kompetanse stadig viktigere
Hegle Lund sa at han var svært opptatt av viktigheten av å tiltrekke seg kompetanse fra universitets- og høyskolemiljøene.

- Kompetanse blir viktigere og viktigere, fordi alle de lette oppgavene er realisert i olje- og gassindustrien. De som systematisk får tak i de beste hodene vil vinne på lang sikt, sa Statoilsjefen.

Industrien er ifølge Lund kompleks, og han ser for seg store kommersielle, avtalemessige, teknologiske og miljømessige utfordringer i tiden fremover.

Konsernsjefen påpekte også at man i Statoil har et fortrinn når det gjelder å tiltrekke seg kompetanse, fordi det her til lands er mer populært å jobbe i oljebransjen enn i en rekke andre land.

Takk til Hope
Lund lot heller ikke sjansen gå fra seg til å hedre Einar Hope, som også var til stede, for hans mangeårige innsats.

- Vi har satt veldig stor pris på arbeidet Einar Hope har gjort for olje- og energisektoren. Jeg vil takke Hope på vegne av Statoil, sa Lund.

Viktig bindeledd
- Det er viktig for oss å ha god kontakt med sentrale og viktige aktører som Statoil, sa NHH-rektor Per-Ivar Gjærum i sin tale.

Professor emeritus Einar Hope har vært et viktig bindeledd mellom NHH og Statoil. Nå som han er blitt pensjonist vil Rönnqvists stilling være en viktig videreføring av dette samarbeidet.

- Å komme etter Einar Hope blir som å hoppe etter Wirkola, eller som de unge av og til misforstått sier: som å hoppe etter Hjallis, sa rektor Gjærum til stor fornøyelse blant de fremmøtte.

- Vi gleder oss til årene vi skal jobbe sammen med denne kapasiteten, sa Lund om Mikael Rönnqvist (t.h).

- De som systematisk får tak i de beste hodene vil vinne på lang sikt, sa Statoilsjef Helge Lund da han besøkte NHH i går.

KLIKK PÅ BILDENE FOR STØRRE UTGAVER


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive