Frisk tale fra den polske Presidenten

Polsk presidentbesøk (foto: Knut Strand)

Den polske Presidenten Aleksander Kwasniewski og H.M. Kong Harald besøkte onsdag Norges Handelshøyskole. Besøket var en del av det polske presidentparets offisielle statsbesøk i Norge. Presidenten holdt en åpenhjertig og frisk tale, hvor han ikke la skjul på at han ønsket Norge inn i EU.

18.09.2003 - Knut André Karlstad


President Kwasniewski åpnet med å takke for invitasjonen til å komme til Bergen. Han fremhevet i den anledning NHHs engasjement i Polen, hvor NHH, HEC i Paris og LBS i London har etablert en handelshøyskole i Warzawa, i tilknytning til det teknologiske universitetet. I tillegg samarbeider NHH med Warsaw School of Economics gjennom det europeiske CEMS-nettverket for handelshøyskoler.

Takk til NHH
- NHH er Norges største og mest prestisjefylte utdannings- og forskningssenter innen administrasjon og ledelse. Det tette forholdet mellom NHH og Polen gjør det ekstra gøy å komme hit. Dagens møte er en god anledning til å takke NHH og den norske regjering som har ytt økonomisk støtte, sa Presidenten.

Presidenten fortsatte med å snakke om Polens vei ut av det økonomiske uføret som preget landet i tiden før og etter jernteppets fall. - Siden 1990 har Polens BNP vokst med mer enn 50 prosent. Fra en inflasjonsrate på over 500 prosent har vi i de senere år kommet ned under en prosent, betydelig lavere enn det europeiske gjennomsnitt.

Det økonomiske samarbeidet mellom Norge og Polen ble også nevnt. Kwasniewski la heller ikke skjul på at han ønsket å se Norge som EU-medlem, selv om Norge er tett knyttet til Europa gjennom medlemskap i EØS. Presidenten skyndte seg imidlertid å understreke at han ikke ville blande seg inn i den norske politiske debatten, noe som fremkalte latter fra den fullsatte salen.

Etter innlegget ble det åpnet for spørsmål fra tilhørerne, og blant spørsmålsstillerne var to polske utvekslingsstudenter som tilbringer dette semesteret på NHH. Anna Paleczna og Krysztof Dyba fikk anledning til å spørre Presidenten om hva Polen bør prioritere når de blir medlem av EU, og om gassforsyninger fra Norge vil være en god idé. Studentene fikk også noen minutter sammen med Presidenten før foredraget, noe de satte stor pris på.

Styrket NHH-engasjement i Polen
Rieber & Søn var også til stede onsdag for å dele ut King Oscar-stipendet til NHH. Dette stipendet skal brukes til å finansiere et utvekslingsopphold på NHH for en polsk student hvert år. Bachelorkandidater fra Polen vil med dette få muligheten til å ta det nye internasjonale masterprogrammet som starter høsten 2004.

Professor Rolf Jens Brunstad tok imot stipendet på vegne av NHH. Brunstad har selv vært sterkt involvert i NHHs deltakelse i opprettelsen og utviklingen av handelshøyskolen ved Warzaw University of Technology siden oppstartsfasen i 1991. - Dette vil ytterligere styrke samarbeidet, sa han.

Brunstad var også fornøyd med Presidentens tale. - Det var en usedvanlig frisk tale, som ikke bare inneholdt selvfølgeligheter. Presidenten slapp seg løs, noe salen tydelig satte pris på.

Kwasnievski og Gjærum
Rektor Per Ivar Gjærum takker President Kwasniewski etter foredraget.
Foto: Knut Strand
Rolf Jens Brunstad
Rolf Jens Brunstad tok imot King Oscar-stipendet på vegne av NHH.
Foto: Knut Strand
Anna Paleczna og Krysztof Dyba
De polske utvekslingsstudentene Anna Paleczna og Krysztof Dyba fikk møte Presidenten.
Foto: Knut Strand
Direksjonsmusikken
Direksjonsmusikken spilte da H.M. Kongen og Presidenten ankom NHH.
Foto: Knut André Karlstad

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive