Disputas: Russiske regnskapssystemer

Aanatoli Bourmistrov disputerer fredag 2. mars for doktorgraden ved NHH med avhandlingen "Accounting and Transition: A Study of Russian Local Government Accounting".

28.02.2001 - Elin F. Styve


Avhandlingen beskriver regnskaps- og økonomistyringssystemer i russiske kommuner, og analyser av hvordan forandringer i de studerte systemer kan forstås i relasjon til "the Russian transition". I de seneste 10-15 årene har det skjedd dramatiske endringer i russisk økonomi, politikk og samfunn, og dette gir unike muligheter for å studere koblinger mellom samfunnsmessige forandringer og endringer i regnskaps- og økonomistyringssystemer.
Bourmistrov studerer forandringer i regnskapsstandarder og normer med hensyn til de ideologiske endringer som det russiske samfunnet har vært igjennom i løpet av de siste 100 år, dvs. tsar perioden, sovjetperioden og markedsreformperioden. Det påvises at dramatiske ideologiske endringer mellom periodene frembringer både forandringer og kontinuitet i standardene og normene.
Dagens regnskapsteknikker og rapporteringspraksis er beskrevet og analysert for Leningrad fylkeskommune. Et resultat av analysen ut fra både vestlige og østlige regnskapsteoretiske forståelser er at dagens regnskapspraksis mer kan beskrives som et "historisk sediment" enn en nyere innovasjon.

Anatoli Bourmistrov kommer fra St. Petersburg i Russland, og har tatt cand.merc.-graden ved siviløkonomutdanningen i Bodø.

Prøveforelesning (kl. 1015) og disputas (kl. 1215) finner sted ved Høgskolen i Bodø.

Mer om avhandlingen


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive