Bjørge disputerer ved UiB

Ved Institutt for språk er det duket for en ny doktorgrad blant de ansatte. Det er nå cand.philol. Anne Kari Bjørge (48) som fredag disputerer for dr. art-graden ved Universitetet i Bergen.

19.02.2001 - Paraplyen


Avhandlingen har tittelen "Appositions in British journalism. A corpus-based study of appositions in The Times and the Financial Times". Den tar for seg et språklig fenomen som er hyppig brukt i journalistikk, nemlig apposisjonen. Kort sagt er dette en måte journalisten kan legge til informasjon slik at teksten skal bli lettere å forstå for leseren, f.eks. i forbindelse med egennavn (Mr Alan Greenspan, the Fed's chairman), eller ved bruk av fagtermer (expense ratio - management expenses divided by total premium income).

Ettersom dette er en komprimert måte å gi informasjon på, er det spesielt nyttig i avisenes kortere nyhetsartikler. Avhandlingen viser da også at slike konstruksjoner er hyppigere i nyhetsstoff enn i avisenes lengre feature-artikler, der forfatteren har mer prosa til å formidle slik informasjon. Dette gjelder både generelt nyhetsstoff og i avisenes næringslivssider. Avhandlingen gir informasjon om hvordan journalister vurderer sin målgruppes informasjonsbehov - hva som kan tas for gitt av kunnskaper, og hva som kan legges til for at nyheten skal bli formidlet på en effektiv måte. Ved å analysere innholdet i disse leddene, kan man slutte seg til hvilken type informasjon som kan suppleres når en tekst tilrettelegges for et internasjonalt publikum, for eksempel ved oversettelse.

Anne Kari Bjørge ble født i Bergen 25.09.1952. Hun tok Cand.philol.-eksamen i 1979 ved Universitetet i Bergen med fagene engelsk, fransk og filosofi. Hun var tilsatt som vitenskapelig assistent ved Engelsk Institutt, Universitetet i Bergen, i perioden 1980-83, og har vært tilsatt som amanuensis ved Norges Handelshøyskole siden 1983.

Tidspunkt og sted for disputasen:
Fredag 23.02.2001 kl. 10.15, Ulrike Pihls hus, Professor Keysersgt. 1


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive