Disputas: Insentivproblemer og verdien av usikre investeringer

Jøril Mæland (34) disputerer torsdag 20. desember til doktorgraden med avhandlingen "Asymmetric Information and Irreversible Investments: Real Option Valuation and Strategies".

18.12.2001 - Elin F. Styve


I avhandlingen kombineres finans-/realopsjonsteori med kontraktsteori. Temaet er virkninger av insentivproblemer på verdien av usikre investeringer.

Utgangspunktet for studiene er investeringsproblemet til eieren av en såkalt realopsjon, som gir rett til å iverksette et bestemt investeringsprosjekt. Det vil ofte være noen involverte aktører som har mer informasjon enn andre, og denne private informasjonen kan medføre insentivproblemer. I avhandlingen studeres hvordan insentivproblemene påvirker opsjonsverdier og investeringsbeslutninger. Mæland finner kontrakter mellom en uinformert prosjekteier og en informert aktør, der den informerte aktøren gis insentiver til å følge investeringsstrategier i tråd med den uinformerte eierens preferanser. Asymmetrisk informasjon kan resultere i ineffektive investeringsstrategier, og ulike virkninger av dette er diskutert.
Hovedveileder for avhandlingen har vært professor Steinar Ekern.
Les mer i pressemelding


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive