Storseminaret: Føringer for fremtiden

Hele bredden i NHH-miljøet var representert med innlegg under storseminaret for ansatte tirsdag, og seminaret fikk svært god oppslutning.

18.09.2000 - Elin F. Styve


Rektor Victor D. Norman skisserte tanken om NHHs fremtid under de nye rammevilkårene som eksisterer. Både internasjonalisering, trenden med livslang læring og stadig nye konkurrenter på markedet, gjør at høyskolen må bli mer tilpasningsdyktig. Produktutviklingen ved NHH består i å kvalitetssikre studieproduktene, en utvikling og tilpasning av studieporteføljen og satsing på etter- og videreutdanning. Og sist, men ikke minst: Synliggjøring og styrking av forskningen.

Skjerpet NHH-profil
Mjøsutvalget bærer bud om en avregulering av høyere utdannelse, med fristilling og ansvarliggjøring av utdanningsinstitusjonene som flaggskip. I dette inngår også ny gradsstruktur og kortere studieløp.
Norman ønsker en skjerpet profil mot å være en utdanningsinstitusjon innrettet mot beslutninger på mikronivå. Han påpekte at kraften i det faglige mangfoldet ved høyskolen gir spesielt gode muligheter for dette. En økning fra fire til fem år på siviløkonomstudiet mener han det ikke er faglige grunner for å foreta. I verden utenfor Norge er det en trend å korte ned på studieløpet, og en femårig profesjonsutdannelse er ikke ønskelig i følge høyskolens ledelse.

Endring av gradsstrukturen
Leder av programutvalg for videregående studier (PVS), Einar Hope, påpekte også at endringer i omgivelsene vil få implikasjoner for NHH og programutvalgene. Spesielt vil en endring i gradsstrukturen få konsekvenser. Hope tar sikte på at en ny struktur iverksettes fra høstsemesteret 2001.

I sitt arbeid har PVS lagt vekt på strukturen for siv.øk.studenter som velger å ta et påbygningsår frem til cand.merc/cand.oecon graden, og eksterne studenter til høyere avdelings studium (HA). Det er lagt til grunn en 3+1+1 ordning, hvor man avslutter med siviløkonomgrad etter 4 år, velger "fullt" HA-studium etter 3. avdeling, eller velger påbygningsår til cand.merc/cand.oecon etter siv.øk.grad
HA-studiene vil ha en anvendt profil, hvor metodekurs og forholdet til doktorgradsstudiet er sentralt. Han kom også inn på de antatte minimumskravene for opptak til høyere avdelings studium.

Nytt Oslo-forsøk
På seminaret informerte også Agnar Sandmo om det fremtidige doktorgradsstudiet. Øystein Gjerde tok for seg studiekvalitetsarbeidet, og konkluderte med at finpussen mangler og at oppslutningen fra studentene på forsøksprosjektene kunne vært bedre.
Rolf Jens Brunstad snakket om studentutveksling og Cems i den nye strukturen, hvor han oppfordret alle til å være med å gi Cems-graden mer oppmerksomhet.

Tom Colbjørnsen informerte om organiseringen av etter- og videreutdanningsproduktene til NHH og om et nytt forsøk på etablering i Oslo.

Forholdet mellom NHH og AFF stod på adm.dir. Eva Lystads agenda, og Terje Lensberg informerte om grunnforskning og sentre for fremragende forskning.

Til slutt bidro adm.dir. ved SNF, Per Heum, med informasjon om den anvendte forskning, og organisering og integrering av SNF.

Interne brukere av NHH-maskiner kan laste ned foiler fra seminaret i pdf-format ved å klikke på følgende pekere:
Victor Norman
Einar Hope
Rolf Brunstad

Andre av innlederne som ønsker å legge ut sine foiler på samme måte, kan kontakte redaksjonen.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive