Mjøs-toget går nå

Denne måneden går toget for kommentarer til Mjøsutvalgets innstilling om fremtiden for høgre utdanning i Norge.

11.09.2000 - Elin F. Styve


NHH-arbeidsgruppene sine forslag om uttalelser til Mjøsutvalgets utredning er nå på høring i institutter og avdelinger. Frist for tilbakemelding er 18. september. Kollegiet skal i ekstraordinært møte 28. september behandle saken før den går videre til departementet.

- To momenter er spesielt viktige å ta stilling til: Det som omhandler organisering og styring av utdanningsinstitusjonene, og finansiering. Dette trenger vi en grundig diskusjon om, mener Frøystein Gjesdal, medlem av det ene NHH-utvalget.

Særlov og stykkpris
Utvalgene ved NHH gir sin tilslutning til forslaget om at institusjonene blir omdannet fra statlige forvaltningsorgan til egne særlovsselskaper. Man mener at dette vil gi institusjonene et ryddigere rammeverk for økonomisk styring, og gi muligheter for resultatstørrelser som kan bli hjelpemidler i den interne styringen. Styringsmessig legges det opp til at institusjonene skal ha et styre med eksternt flertall i tillegg til et faglig kollegium sammensatt av ledere ved institusjonens faglige og administrative avdelinger. Dette støttes av NHH-utvalgene, men det presiseres blant annet at kompetansefordelingen mellom styre og kollegium bør avklares nærmere.

Mjøsutvalget foreslår at institusjonenes grunnbevilgninger i større grad knyttes opp til resultatene av institusjonenes virksomhet gjennom en stykkprisfinansiering av kandidater og vekttalsproduksjon. Det kan gis generelle basistilskudd for å ivareta spesielle behov, og det gis en tredelt forskningsbevilgning.

Produksjon=penger
NHH ser nytten i å gi institusjonene belønning for tilpasninger av utdannings- og forskningsaktiviteter til endringer i behov og ønsker fra omverdenen og for effektivisering av utdanningstilbudet. NHH påpeker likevel at måloppnåelse er knyttet til den samlede ressurstilgangen snarere enn til utforming av finansieringssystemet. Dermed er en økning i bevilgningene være et sikrere virkemiddel for måloppnåelse enn endringer i organisasjons- og finansieringsmodeller.

- Det er viktig at instituttene diskuterer NHH-utvalgenes innstilling, og gjør synspunktene mer presise i høringsrunden. Mange har allerede satt seg inn i innstillingen og har klare synspunkter på den. Disse må komme fram i høringsuttalelsen, for det er viktige ting for NHH i fremtiden, sier Gjesdal.

Akkreditering - alt eller intet
I forhold til Mjøsutvalgets forslag om akkreditering, påpeker NHH-utvalgene at det ikke må være mulig å tilby noen akkrediterte studier og noen som ikke er akkreditert.

Utvalgene foreslår også at NHH gir sin tilslutning Mjøsutvalgtes ønske om å basere en ny gradsstruktur på en bachelor/masterinndeling. Høyskolen understreker også at det må etableres en troverdig kvalitetssikringsmekanisme når man innfører den nye gradsstrukturen og institusjonene får en friere stilling i forhold til departementet.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive