Frøystein Gjesdal 50 år

Frøystein Gjesdal, en av de mest markante professorene ved NHH, fyller 50 år 9. mai.

03.05.2000 - Paraplyen


Han tok siviløkonomeksamen ved NHH i 1971, avla høyere avdelingseksamen samme sted i 1974 og tok Ph. D.-graden ved Stanford University i 1979. Etter å ha vært ansatt som førsteamanuensis ved NHH ble han i 1983 utnevnt til dosent og i 1986 til professor i bedriftsøkonomi. Han har vært gjesteprofessor ved Stanford University, Yale University og London School of Economics. Han har videre vært deltidsengasjert ved Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Bodø. I tillegg har han vært forskningsansvarlig ved Senter for finansiell økonomi ved SNF i en lengre periode. Administrativt ved NHH har han hatt en rekke tillitsverv, blant annet som instituttstyrer, leder og medlem av en rekke utvalg. Han er nå medlem av kollegiet.

Gjesdals forskningsinteresser er brede og varierte. Allerede like etter doktorstudiet i USA ble han internasjonalt anerkjent etter viktige bidrag i feltet prinsipal - agent teori. Et annet forskningsområde er feltet regnskap, hvor han selv og sammen med andre har ytet viktige bidrag særlig innen konkursprediksjon og valuta. Også innen området lønnsomhetsmåling og verdivurdering har han gitt betydelige bidrag til teoriavklaring og praktisk anvendelse. Den anvendte forskningen inkluderer nye områder som økonomisk styring i offentlige foretak, konkurransevilkår og statens rolle i næringslivet.

Frøystein Gjesdal har publisert en rekke artikler i ledende internasjonale tidsskrifter. Disse blir ofte sitert og henvist til og har gitt han stor internasjonal anerkjennelse. Han er også aktiv som medredaktør og evaluerer i en rekke internasjonale og nasjonale tidsskrifter.

Det er høy kvalitet som kjennetegner alle faglige aktiviteter som Frøystein Gjesdal er involvert i. Han er en usedvanlig dyktig veileder på alle nivåer. Særlig på doktorgradsnivå er det mange som er takknemlige for hans innsats. Gjesdals faglige dyktighet kommer også til uttrykk i forelesninger på alle nivåer og i mange ulike programmer. Ved siden av faglig dyktighet er det all grunn til å nevne hans lune omgangsform og treffende refleksjoner. Det er mange som ønsker Frøystein Gjesdal gode år fremover, skriver kolleger og venner ved NHH.


Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive