Vant pris for miljøartikkel

Sosialøkonomprisen for 1999 gikk til Annegrete Bruvoll, forsker i Statistisk Sentralbyrå. Prisen ble tildelt en overrasket vinner under middagen på sosialøkonom-konferansen ved NHH i går kveld.

05.01.2000 - Elin F. Styve


Hun fikk prisen på bakgrunn av sin artikkel "Meir miljø for pengane - frå avfallsutgift til utsleppsavgift". Prisen deles ut i år for 11. gang og er på kr. 10 000, finansiert av De Eldre Herrers Fond. Bedømmelseskomiteen har bestått av professorene Jørn Rattsø ved NTNU og Victor D. Norman og Jan Tore Klovland ved NHH.

Bedømmelseskomiteen sier følgende om vinnerartikkelen:
Forfatteren analyserer virkningene av et offentlig virkemiddel i miljøspørsmål; avgift på avfallsmengde. Artikkelen viser på en klar og instruktiv måte at avgiften i større grad bør legges på utslippene fra avfall, ikke avfallsmengdene. En avgift på avfallsmengde alene motiverer ikke i seg selv til å ta i bruk den beste forbrennings- eller deponeringsteknologi for å håndtere avfallet - og
det er utslippene fra avfallet i form av gasser eller annen forurensning, som er det mest alvorlig miljøproblemet. Bruvoll viser til at det er skjedd store teknologiske forbedringer på kort tid når det gjelder forbrenning og deponering, og viser gjennom sine beregninger av utslippsmengder fra anlegg med ulik teknologi at det dermed er store miljøgevinster forbundet med bruke den beste teknologi. Ved å vri avgiftsbelastningen i retning av å beskatte utslippene ved avgiftsbehandlingen gis det nettopp insentiver til å ta i bruk den beste teknologien.

Artikkelen er et velskrevet og engasjert bidrag til debatten på dette området og viser til fulle hvilken glede vi kan ha av våre sosialøkonomer i den offentlige debatt.

Bruvolls artikkel ble publisert i Sosialøkonomen nr. 5, 1999.

Annegrete Bruvoll

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive