Snevert marked for Institutt for språk

Institutt for språk har for tiden tre doktorgradsstudenter, men ingen studenter på høyere avdelings studium. - Vi mister lett kontakten med studentene, delvis fordi de tar språk valfag tidlig i studiet, sier instituttstyrer Åge Lind.

25.01.2000 - Elin F. Styve


Han er bevisst på rekrutteringsproblematikken, og vet at han har et snevert marked å velge i.

- Å finne kandidater med de rette språkkvalifikasjonene i kombinasjon med den økonomiske komponenten er vanskelig. Vi har et rekrutteringsproblem, og det er mulig vi hittil ikke har prøvd sterkt nok å møte denne utfordringen, sier han.

Mister studentene av syne
- Vi mister studentene av syne de første par årene. Andre institutter har kontakt med studentene langt oppover i studiene, og kan "holde dem tilbake".

Instituttet har ingen systematisk fremgangsmåte for å rekruttere flere, men prøver gjerne å oppfordre studenter med gode anlegg og spesielle interesser til å fortsette på videregående studier og doktorgradsstudiet. Åge Lind håper at de tre dr. art-studentene satser på å bli ved instituttet.

Næringslivet frister
- Næringslivet tilbyr både lønn og arbeidsvilkår som frister svært, så jeg regner med at det er av kjærlighet og interesse for språket at våre kandidater blir. Vi er veldig glade for at enkelte trives så godt her som studenter at de vil satse på å fortsette ved instituttet, sier Lind.

Instituttet utlyste i høst et professorat i fransk, som nå er besatt av Sunniva Whittaker som midlertidig ansatt inntil hun har fylt de formelle krav til professorkompetanse. Et professorat i tysk er nå under besettelse.

Ikke kallelse
Hittil har ikke instituttet tydd til kallelse for å skaffe kompetente medarbeidere.

- Vi lyser ut alle stillinger på tradisjonell måte, men det hender at vi ringer og ber enkelte om å søke på de utlyste stillingene. Vi vil nok ikke komme til å bruke kallelse som virkemiddel i fremtiden heller, sier Lind.

Han har tro på nisjesatsingen til instituttet, og ønsker å rendyrke de områder som instituttet hittil har markert seg på: Terminologi; økonomisk og juridisk fagspråk, fagspråk-forskning og fagspråkoversettelse. Et prioritert mål for instituttet er å bygge opp ettårige studier videre mot translatøreksamen.

Andre saker om rekruttering ved NHH:
Offensiv mot rekrutteringsproblemene
I hard konkurranse med næringslivet
- NHH må definere behovet
- Levende fagmiljø skaper god rekruttering

Åge Lind

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive