- NHH må definere behovet

Uten stillingshjemmel-krav har vi ved NHH fått en ny situasjon. Vi har måttet slutte å tenke som et forvaltningsorgan, men lære å "snu oss rundt" når det gjelder viktige stillinger og gode kandidater, sier instituttstyrer på SOL, Gunnar Christensen.

19.01.2000 - Elin F. Styve


- Vårt institutt har som mål å være godt bemannet på sentrale områder. Vi er et stort institutt med heterogent miljø som spenner veldig vidt faglig. Derfor vil problemstillingen med rekruttering har varierende innhold her, sier han.

Selektiv stipendiatansettelse
Christensen er som Agnar Sandmo opptatt av innavl-problematikken, selv om han mener at det økonomiske miljøet i Norge er såpass lite at det i de fleste tilfeller vil være tette koblinger uansett.

- Vi kommer til å fortsette å rekruttere til oss selv, men jeg tror det er viktig å være selektive når vi lyser ut stipendiatstillinger. Vi må konkretisere og kunngjøre høyskolens behov, og ansette stipendiater ut fra deres fagfelt og hva NHH behøver. Slik vil det også bli ut fra departementets nye bevilgninger, mener han.

Kallelse er unntaket
- Der Institutt for foretak og Institutt for regnskap, revisjon og rettsvitenskap kan ha problemer med å identifisere gode og interesssante rekrutter og i det hele tatt få søkere, har vi en situasjon der vi vet om flere dyktige og lovende kandidater som ville ta i mot en stilling her om anledningen skulle by seg. Disse befinner seg blant annet på SNF, sier Christensen. Han forteller videre at instituttet nå jobber med å identifisere sine konkrete behov, og vil ansette to nye medarbeidere deretter. I tillegg kommer det en ny forsker i reiselivsøkonomi til SOL. Instituttet har også kallet Henrich Greve til et professorat, og her er saksgangen snart avsluttet.

- Ordningen med kallelse skal være unntaket. Stillinger ved NHH skal i hovedsak besettes ved utlysing og konkurranse blant søkerne. Likevel er det viktig å ha muligheten til å legge godt til rette for spesielle personer som vi ønsker å knytte til NHH.

Kvinner og II-ere
SOL ønsker å jobbe aktivt for å rekruttere flere kvinner til faste stillinger. Men de ser også en forskjell i det å ansette personer i forskerstillinger og å utnytte markedet for II-er stillinger.Vi kan være bedre tjent med å bruke ressursene på å få inn gjesteprofessorer og -amanuenser enn å låse oss med fastansettelser i enkelte fag, mener Christensen. - Disse dekker hull og akutte behov i undervisningssituasjonen, og det er en god stimulans for studentene og forskningsmiljøet å få profilerte personer inn.

Agnar Sandmo: Levende fagmiljø skaper god rekruttering

Gunnar E. Christensen

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive