- Levende fagmiljø skaper god rekruttering

- Det aller viktigste for instituttene i rekrutteringssammenheng er at de har et et levende fagmiljø med spennende og interessante oppgaver. Fagmiljø-aspektet kan ofte være vel så viktig som lønn, mener leder av programutvalget for doktorgradsstudier, Agnar Sandmo.

18.01.2000 - Elin F. Styve


Universiteter og høyskoler sliter med rekrutteringen, og doktorgradsproduksjonen i Norge er lavest i Skandinavia. Ved NHH har doktorgradsproduksjonen vært stabil de siste årene, med unntak av 1998, som var et toppår med 19 doktorander. Søkningen til høyere avdelings studium er også stabil ved NHH, men det er et uttrykt ønske å få flere til å ta videregående studier. En del institutter har stadig problemer med å fylle ledige stillinger.

Må være spennede
- Jeg tror årsakene til dette er ulike, men en hovedårsak er nok at våre kandidater er attraktive ute i næringslivet og i andre offentlige sektorer - avhengig av hvilke fag de ha studert. Kandidatene måler jobbinnhold og lønn opp mot hvilke muligheter de har for øvrig. Derfor er det svært viktig at vi tilbyr spennende og utviklende fagmiljø, slik at også NHH betraktes som et interessant alternativ blant flere, sier Agnar Sandmo. Han mener at instituttene allerede er bevisste på dette.

- Det er fryktelig viktig, og jeg tror at instituttene er opptatt av det. Gode kolleger og faglig støtte i miljøet er uansett viktig og burde betraktes som en selvfølge, men spesielt med tanke på rekruttering må vi ha dette i mente.

- Unngå for mye innavl
Sandmo mener at NHH også må bli flinkere til å rekruttere folk utenfra.

- Egenrekruttering er vesentlig, men egenrekrutteringen må balanseres mot ønsket om å motvirke for mye innavl. Mange av våre kandiater bør gå til andre institusjoner nasjonalt og internasjonalt, og vi bør ta inn folk fra doktorgradsstudier andre steder. Sirkulasjon og konkurranse om stillingene er bra for rekrutteringen, sier han.

Sandmos eget institutt, Institutt for samfunnsøkonomi, har mange søkere til sine stillinger, og kan velge blant flere gode kandidater. Likevel ser han gjerne at enda flere tar doktorgraden.

Flaggskipet er videregående studier
- Ja, vi tar gjerne inn flere rekrutter, for et godt miljø blant doktorgradsstudentene er delvis avhengig av at et visst antall studenter. Flere studenter i doktorgradsfasen jobber tett sammen og utveksler synspunkter og erfaringer. Jeg er derfor glad jo flere vi får inn og jo flere vi får utdannet til både oss selv og ut mot omverdenen.

Sandmo er svært opptatt av rekrutteringspolitikk, og var ikke sen om å takke ja til vervet som leder av Programutvalg for doktorgrads- og forskerutdanning ved NHH. - I et marked hvor siviløkonomutdanning tilbys flere steder er de videregående studier og spesielt doktorgradsstudiet det spesielle fortrinn vi har. Dette blir viktig i konkurransen om gode studenter og de gode forskerne. Selv om all undervisning ved NHH er forskningsbasert, er det viktig at graden av "forskningsbaserthet" er høyere jo høyere vi kommer i utdanningsløpet. Dette vil appellere både til gode studenter og gode lærere.

Det synes jeg det er verdt å gjøre en innsats for, og det er et spennende arbeid for programutvalget, avslutter han.

Agnar Sandmo

Kontakt: paraplyen@nhh.no
Redaktør: Astri Kamsvåg
Ansvarleg redaktør: Kristin Risvand Mo

Utviklet av Renommé Interactive